fbpx
plastic
Milieu

5 redenen waarom je geen plastic zou moeten gebruiken

Plastic. Het is een veel besproken onderwerp. Zo langzamerhand begint iedereen er achter te komen dat het tientallen jaren in hoge hoeveelheid produceren ervan zijn tol begint te eisen. Maar hoe slecht is het nou eenmaal? Je vind het immers overal. Voor onze voeding wordt het als de perfecte verpakking gezien. Ook is kunststof ideaal voor het maken van producten. Langzaam heeft plastic onze wereld veroverd. In deze blog vertellen we je graag waarom het beter is om plastic zo veel mogelijk te vermijden. We hebben het dan voornamelijk over single-use, wergwerp, plastic.

Hoe is de plastic revolutie ontstaan?

Zo rond 1900 werd er voor het eerst plastic op de markt gebracht. Toch was het pas na de tweede wereld oorlog dat het gebruik ervan in een stroomversnelling kwam. Het werd daadwerkelijk voor alles gebruik vanwege het feit dat het product gemakkelijk te vormen is. Vandaag de dag word er zo’n 250 miljoen ton van geproduceerd. Bijna de helft hiervan is voor eenmalig gebruik. Probeer er maar eens op te letten hoeveel jij daadwerkelijk in huis hebt staan en wat je elke keer binnenhaalt met boodschappen doen. Zelfs de meeste onnodige dingen zijn verpakt. Dan hebben we ook nog de onzichtbare plastics, zoals in kleding.

Maar wat is nou de reden dat je geen plastic zou moeten gebruiken?

Langzame verteerbaarheid – Bij de productie was iedereen laaiend enthousiast over de sterkte van het product. Maar een sterk product betekend ook dat het maar slecht verteerd wanneer het eenmaal word weggegooid. Laatst hoorde ik iemand in de documentaire “De plastic ocean” de vraag stellen: “Waarom wil je een onverwoestbaar iets gebruiken als een wegwerp product?” Ikzelf kan het me nauwelijks voorstellen dat deze vraag nooit eerder is gesteld. Het is zelfs zo dat soorten als boterhamzakjes tot de meest slecht verteerbare soort behoren. En ook kunnen ze niet worden gerecycled. Het afbreken van plastic kan maar zo meer dan 100 jaar in beslag nemen. Al het plastic wat we vandaag gebruiken, gaat gewoon langer mee dan wijzelf. Het meenemen van een gewone broodtrommel kan dus al een enorm verschil maken.

Plastic soup – De beelden van zwaar vervuilde oceanen zijn inmiddels bij menig mens wel bekend. Ik vind het persoonlijk een van de ergste dingen om te zien. Wij, als mens zijnde, hebben goed ons best gedaan om die prachtige oceaan compleet te vervuilen. De eerder genoemde boterham zakjes breken niet af in het water. Ze zweven daar gewoon. En dieren die leven van kwallen, zien zo’n zak er voor aan, en stikken er vervolgens in. Er zijn ook plasticsoorten die sneller afbreken, maar dit gebeurt in kleine deeltjes. Deze deeltjes zijn zeker niet minder schadelijk. De dieren in de oceaan zien niet het verschil tussen plankton en stukjes plastic. Steeds vaker worden er allerlei diersoorten gevonden met hun magen er vol van. Ze stikken letterlijk in ons afval. En dit is nog een begin van de schade die de Plastic Soup aanricht.

Gemaakt van aardolie – Mocht je tot nu toe denken dat het allemaal maar een ver van je bed show is, dan is het nu tijd om het te gaan veranderen. Plastic is zo normaal geworden in ons dagelijks gebruik, dat we er niet eens meer over nadenken waar het eigenlijk vandaan komt. Het wordt allemaal gemaakt van aardolie. Dag in, dag uit staan er vele fabrieken hun schadelijke gassen uit te blazen om ons te kunnen voorzien van mooie en handige producten. En vervolgens stoppen wij er ons eten en drinken in.

Afvalberg – Bij het eerste punt gaf ik al aan dat plastic er ruim 100 jaar over kan doen voordat het verteerd is. Afval is nu al een groot probleem aan het worden en dat zal in de toekomst alleen maar erger worden. Afvalscheiding heeft maar tot op zekere hoogte zin. Tot nu toe kunnen alleen bepaalde plasticsoorten goed worden hergebruikt. Dit zijn voornamelijk dingen als petflessen en dergelijke, de rest draagt bij aan de afvalberg en vervuiling.

Gezondheid – Inmiddels weten we dat plastic van aardolie word gemaakt. Het is ook het nummer 1 product om ons voedsel in te verpakken. Er zijn nog geen exacte onderzoeken die uitwijzen dat er hierdoor gezondheidsklachten ontstaan. Toch worden er wel linken gelegd tussen Alzheimer, hartfalen, artritis en onvruchtbaarheid. Onder andere de Plastic Soup Foundation roept op tot meer onderzoek. Misschien kan je het je wel eens bij jezelf afvragen of je denkt dat het jouw gezondheid goed doet. Groente en fruit staan er om bekend stoffen uit hun omgeving op te nemen. In mijn beleving gaat dit proces ook door wanneer het verpakt zit in een aardoliezakje.

Hoe kan jij een verschil maken in plastic gebruik?

Het is bijna niet mogelijk om helemaal geen plastic meer te gebruiken, maar het is zeker een goed punt om het voor jezelf eens na te gaan. Wat heb je echt nodig? Waar kan ik een verandering inbrengen? Vaak zijn kleine aanpassingen al voldoende. Lees hier mijn blog 6 tips om plastic te vermijden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *