fbpx
Quirine Franken
Milieu

6 tips om plastic te vermijden

Overal waar je kijkt vind je plastic, maar steeds meer onderzoeken wijzen uit dat dit niet eens het veiligste middel is ons voedsel in te verpakken. Daarbij draagt het bij aan ernstige vervuiling van ons milieu. De plastic soup is hier een groot voorbeeld van. Plastic heeft een zeer lange afbreektijd. Toch wel gek voor een product wat we dagelijks in grote hoeveelheden in de prullenbak gooien. Maar is er nog wel aan te ontkomen? En waar moet je mee beginnen? Bij ons thuis lukt het ons om steeds meer plastic te verminderen. Het levert ons nog wel eens problemen op doordat we in zeeland toch wat verder van de bewoonde wereld wonen. Elke keer kilometers rijden om onze kaas verpakkingsvrij op de markt te kopen, draagt ook niet echt bij aan een goed milieu. In steden en grotere plaatsen wordt het wel steeds makkelijker, zolang je maar bereid bent opzoek te gaan naar een alternatief.

Tips om plastic te vermijden

De omslag naar plasticvrij leven (en het liefst natuurlijk helemaal zero waste) is een mooie en uitdagende reis. Er kan veel meer dan je in eerste instantie zou denken. Als je er een beetje naar opzoek gaat, zal je er vanzelf achter komen dat ook bij jou in de buurt veel mogelijk is.

Laat plasticflesje links liggen

Een mooie eerste stap om te beginnen plastic te verminderen is het links laten liggen van plastic drinkflesjes. Soms betekend  dat wel dat je er iets voor op moet geven, wanneer je bijvoorbeeld graag frisdrank drinkt. Maar laten we even wel zijn, zo gezond is dat nou ook weer niet. Drink daarom gewoon water uit de kraan. Dit is niet alleen een stuk voordeliger, maar ook erg afval besparend. En ga je op pad, dan neem je gewoon je draagbare drinkfles mee.

Weg met het boterhamzakje

Doe jij je lunch nog steeds in een boterhamzakje? Dat is wel echt verleden tijd. De lunchbox is weer helemaal terug van weg geweest. Een boterhamzakje is een van de moeilijkst afbreekbare plastics. Reden genoeg om opzoek te gaan naar een vervanger.

Koop geen groente of fruit met plastic

Wanneer je in de supermarkt loopt, lijkt dit wel de moeilijkste opgave ooit. Terwijl dit juist een heel mooi beginpunt is om te starten met je plasticdieet. Met voeding kan je ontzettend veel bereiken. Pluspunt: je gaat er ook nog eens gezonder van leven. Supermarkt groente en fruit is dus geen oplossing, maar wat dan wel? Ga bijvoorbeeld eens langs op de markt. Daar verkopen ze super veel zonder een plastic jasje. Denk er dan wel aan om je eigen draagtasjes mee te nemen. Dan ben je helemaal goed bezig. Zelf kom ik graag een lokale boerderij die daar volop groente en fruit verkoop. Dan is het niet alleen plastic vrij, maar ook nog lokaal geteeld en op sommige plaatsen zelf biologisch.

Neem grotere verpakkingen

Naast je groente en fruit is er natuurlijk nog meer dat je nodig hebt om te eten. Verdiep je daarom eens in de mogelijkheid in het kopen van grootverpakkingen. Soms is hiervoor een andere keuze maken in de supermarkt al genoeg. Maar wil je echt groot inslaan, dan is er bij e biologische supermarkt of online ook vaak grootverpakkingen van papier mogelijk. Helemaal verpakkingsvrij shoppen is natuurlijk ideaal, maar nog lang niet voor iedereen haalbaar.

Gebruik natuurlijke cosmetica

In cosmetica zitten vaak een hoop microplastics verborgen zonder dat je het door hebt. Helemaal niet zo gezond om op je huid te smeren. Daarbij komen deze deeltjes ook weer in de waterleidingen terecht waar ze niet gefilterd kunnen worden. Zo dragen we dagelijks bij aan de plastic soup. Maar ook op de verpakking is nog veel te winnen. Bij ons thuis zijn we inmiddels helemaal overgeschakeld op verpakkingsvrije zeep. 

Afhaal met je eigen bakjes

Vaak even snel iets warms te eten afhalen bij de frietkraam bijvoorbeeld, gebeurd bijna nooit plastic vrij. Neem daarom je eigen bakjes mee en vraag of ze het hierin willen doen. Moeite om het te vragen? Hou in je hoofd waarom jij het belangrijk vindt om plastic te minderen. Dat maakt het gelijk een stuk makkelijker.

Ik hoop dat je met deze tips een eindje aan de slag kan. Dreig je soms door de bomen het bos niet meer te zien? Vrees niet, we maken allemaal wel eens fouten. Ga gewoon waarvan jij denkt dat op dat moment het beste voor je is. Wil je weten waarom het zo belangrijk is dat we plastic verminderen? Kijk dan eens naar mijn blog 5 redenen waarom je geen plastic zou moeten gebruiken.

 

Eén reactie

  • Natalie

    Ik ben blij dat het vermijden van plastic zo’n belangrijk issue is geworden. Ik sta ervan te kijken hoe milieu-onvriendelijke verpakkingen er vaak nog in de bio-super om de hoek gebruikt worden. Die plastic bakjes bij de patatboer snap ik nog altijd niet. Wat is er mis met de ouderwetse papieren puntzak?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *