fbpx
Duurzame kerst
Milieu

Duurzame feestdagen tips

Ken je het gevoel dat wanneer je in December een supermarkt binnen loopt alles er nog mooier en luxer uit moet zien dan het al deed? Ieder jaar lijkt het wel erger te worden. De kerstmenu’s moeten luxer en steeds makkelijker. Het liefst trekken we het alleen nog maar uit de verpakking en leggen we het op een duur bord. Worden we zo langzamerhand niet een beetje gek gemaakt met allerlei tierelantijntjes? En vooral nog meer verpakkingen. Supermarkten die zeggen mee te denken aan plastic vermindering lijken dit tijdens de Dececembermaand wel helemaal te zijn vergeten. Luxe eten verkoop je natuurlijk niet zonder een luxe verpakking. Persoonlijk vind ik dit allemaal nogal jammer. Is het nog wel mogelijk om duurzame feestdagen te vieren? Ik denk van wel

Waar te beginnen voor duurzame feestdagen

Het begint allemaal met het herinneren aan waar deze tijd van het jaar om draait. Namelijk het samenzijn met de mensen waarom je geeft en denken aan de mensen (en dieren) die minder benadeelt zijn. Je kan jezelf vervolgens de vraag stellen of het wel nodig is het duurste feestmaal te organiseren en de wereld nog meer te belasten meer afval. Als je deze beweringen niet volmondig weg wuift, lees dan snel de onderstaande tips.

  • Doe het lekker zelf – Echt de allerbeste manier waarop je een verschil kan maken is door gewoon ouderwets zelf in de keuken te gaan staan. Het internet staat vol met leuke recepten die makkelijk te maken zijn. Iedereen zal je er alleen maar meer om waarderen, ook al staat er geen volledig 8-gangen diner. Je kan ook je gasten allemaal een eigen gebakken iets mee laten namen. Zo heb je lekker veel variatie en scheelt het jou weer wat tijd.
  • Ga naar de speciaalzaak – Niet alleen met kerst een goede gedachte, maar eigenlijk het hele jaar door. Haal je groente bij de groenteboer, je brood bij de bakker etc. Hier is het veel makkelijker om te vragen of je de producten zonder plastic kan kopen. Vergeet niet je eigen bakjes en tasjes mee te nemen. Nog een pluspunt: Nu komt je geld niet terecht bij het mega supermarktconcern, maar steun je de lokale ondernemer. Als dat geen kerstgedachte is.
  • Doe eens lekker vega – Deze kerst kan het eens anders. Wie heeft ooit bepaald dat er een mega stuk vlees op tafel moet staan? Dat is zo vorige eeuw. In deze tijd ga je vega, of beter nog helemaal vegan. Maar starten met het maken van maaltijden zonder vlees en vis is al een super start. Hebben de dieren tenminste ook een mooie kerst. Deze kerst dus gourmetten met groentes, sausjes, broodjes, kaasjes etc. Wees lekker creatief.
  • Present time! – Tja, dan zit je er achteraf weer meer. Al die prularia die je hebt gekregen maar daadwerkelijk geen idee hebt wat je er mee moet. Steun in plaats daarvan een goed doel in die ander zijn naam. Bespaard plastic en hoort helemaal bij de kerstgedachte.
  • Duurzaam verpakken – Toch aan de cadeautjes? Ga dan in ieder geval voor iets waarvan je weet dat die ander het echt kan gebruiken. Kies voor de duurzaamste manier van verpakken namelijk hergebruik van het papier van de cadeaus die jij al hebt ontvangen. Krantenpapier is ook altijd mogelijk. Je kan er altijd nog een mooie versiering aan toe voegen.
  • Drinken uit glas – Tijdens de feestelijkheden moet er natuurlijk gedronken worden. Alleen maar water kan voor sommigen een beetje aan de saaie kant worden. Grote gevulde kannen met water op tafel doen het natuurlijk nooit verkeerd. Maar zorg ook dat je overige dranken uit een glazen fles komen. Deze kan je gemakkelijk recyclen. Geen frisdrank meer, maar gewoon vruchtensappen uit fles. Nog gezonder ook.
  • Maak niet te veel – Alles wat je weg moet gooien is verspilling. Misschien is het niet helemaal te voorkomen dat je restjes eten moet weg gooien, maar probeer dit zo veel mogelijk te beperken. Kliekjes zijn vaak ook nog goed te bewaren voor de dagen erna en soms dan ook nog lekkerder. Ga in ieder geval niet overboord met je hoeveelheid aan voedsel. Wees realistisch over wie je allemaal te eten krijgt.

Dit waren ze dan, mijn tips voor duurzame feestdagen. Ik hoop dat iedereen ze in volle gezondheid en plezier mag beleven en al het goeds mag ontvangen in het nieuwe jaar. In de tussentijd meer tips over het vermijden van plastic vind je hier.

Wil je in 2019 echt een start maken naar een plasticvrij leven, maar vind je dit lastig vol te houden? In januari geef ik het online programma “Plastic diëten” voor iedereen die er aan wil werken om een plasticvrij huishouden te creëren. Wil je hier meer over weten? Klik dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *