fbpx
Levenspad
zelfontwikkeling

Het ontdekken van je levenspad

Wat zou het voor jou betekenen als je echt iets kan doen dat je leuk vind? Dingen met plezier te kunnen uitvoeren, zonder je zorgen te maken over de meningen van anderen. Dit is wat het betekend wanneer jij je eigen levenspad bewandeld. De dingen worden je dan niet snel te veel. Sterker nog, je hebt echt zin om meer te gaan voor wat je leuk vind. Weet jij nog waar jij altijd tijd voor vrij kan maken? Niet omdat het moet, maar gewoon omdat je het wilt.

Hoe we afdwalen van ons eigen levenspad

Het is veelal bekend dat er steeds meer mensen te maken hebben met een burn-out of depressie. Vooral veel jongere mensen, ook wel de millennials genoemd. Ik was zelf ook iemand die hier mee te maken heeft gehad. Een depressie ontstaat namelijk wanneer je vast zit in een patroon dat helemaal niet bij je hoort. Ergens is wel een innerlijke stem die naar je schreeuwt dat je de verkeerde kant op gaat, maar constant kiezen we er voor om hier niet naar te luisteren. We blijven liever hangen in de denkmodus. Dat is iets waar we goed in zijn, denken we. Maar niets is minder waar. Waar we vooral goed in zijn is de gehele dag piekeren, bijvoorbeeld over wat andere mensen over ons denken.

Weet jij nog wie je als kind was? Vaak was je toen nog onbezonnen en had je nog niet veel te maken met vooroordelen. Je deed toen wat je graag wilde doen. Voor mij was dit bijvoorbeeld spelen in het bos en samen zijn met dieren. Dan wordt je ouder. Je krijgt te maken met een heleboel vooroordelen van de mensen om je heen. Je moet gaan kiezen hoe je straks je eigen geld wilt gaan verdienen. Ook daarbij weet iedereen het beter. Dan worden we ook nog overspoeld met reclames. Reclames van alle dingen waar we niet zonder kunnen, reclames van alle dingen die we moeten zijn om geaccepteerd te worden. Het vooroordeel is overal om ons heen. Hoe is het mogelijk om hierin nog je eigen pad te blijven volgen?

Je eigen levenspad zit al in je

Na een grote verandering in mijn leven, was ik ook helemaal de weg kwijt. Ik zat vast in een patroon waarvan ik dacht dat ik daarin moest blijven, dat dat mijn enige optie was. Toen ik eenmaal de rust nam, leerde ik echt naar mezelf luisteren. Je moet het jezelf toestaan je eens echt af te vragen: Wat wil ik eigenlijk in dit leven? Als geld geen rol speelt, wat wil ik dan bereiken? Na het stellen van deze vragen, gebeurde er wonderbaarlijke dingen. Ik durfde weer te dromen en voorbij alle beperkingen te denken. Wat heb jij ooit voor jezelf bepaald dat niet mogelijk is om te bereiken?

Door te luisteren naar stilte kom je echt in aanraking met jezelf. Je hoort de stem van je innerlijke wijsheid. Die stem brengt je altijd naar het juiste pad. Het is aan jou om hier naar te handelen. Neem dagelijks de tijd om eens te gaan zitten in stilte, al is het maar vijf minuten. De wereld draait ook door als jij even tijd voor jezelf durft te nemen. En wees vervolgens ook niet bang om jezelf goede vragen te stellen.

Nu ik er voor durf te kiezen het pad te bewandelen dat ik graag wil, gebeuren er de meest wonderbaarlijke dingen. Alles valt op zijn plek tot ik weer overmand word door een bepaalde angst. Wanneer je leeft vanuit angst, zal je nooit overvloed bereiken. Je trekt datgene aan wat je denkt te zijn. Door echt te kiezen voor wat ik wil bereiken, laat ik de angst achter me en leef ik mijn eigen levenspad, datgene waarvoor ik ben voorbestemd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *