fbpx
Quirine Franeken
zelfontwikkeling

Hoe belangrijk is zelfvertrouwen?

Hoe weet je dat je een goed zelfbeeld van jezelf hebt? Ik ben er door mijn ziekte achtergekomen dat ik het jaren lang bij het verkeerde eind heb gehad. Op veel mensen kwam ik namelijk over als een sterk en onafhankelijk persoon. Waarschijnlijk komt dat voornamelijk omdat ik altijd heel goed heb geweten wat ik wilde bereiken in het leven en ik was daar ook totaal niet bang voor om dit uit te spreken. Maar op de achtergrond was ik heel stil en durfde ik eigenlijk niet echt mijn eigen ik te laten zien. Mijn zelfvertrouwen kwam namelijk sterk te kort.

Weinig zelfvertrouwen betekend eigenlijk dat jij jezelf niet goed genoeg vindt. Dit kan om wat voor een reden dan ook zijn. Het is een probleem dat veel voorkomend is bij vrouwen. Veel van ons hebben problemen met hoe zij eruit zien. Zij vinden zichzelf te dik, hebben rare enkels of dragen lelijke littekens. Het kan zoiets kleins zijn, maar toch focussen we er ons compleet op.

Zelfvertrouwen reflecteert op je leven

Terwijl we ons focussen op onze “tekort komingen”, leggen we onszelf steeds meer oordelen op. Die oordelen ontstaan heel stiekem in je hoofd, vaak zonder dat je dat door hebt. Al die oordelen stapelen zich op, waardoor je ook echt gaat denken dat er iets mis is met jou. Zo heb ik jarenlang gedacht dat ik letterlijk niets te vertellen heb. Het gekke is dat wanneer je zulke vooroordelen hebt over jezelf, dit weerspiegeld in je leven. Het Universum past zich aan wat jij denkt en voelt. Bij weinig zelfvertrouwen kan je dit dus merken in je baan, familie, huishouden en geldstroom.

Zolang jij je zelfbeeld niet veranderd, zal je nooit bereiken wat je graag wilt. Je zal nooit super gezond zijn, als jij jezelf blijft vertellen dat je voor altijd ziek blijft of dat jou lichaam gewoon niet zo sterk is als die van een ander. Dit is waar een verandering van mindset  aan te pas komt.

Oefening voor meer zelfvertrouwen

Voor bijna alle obstakels en beperkingen die ik met mij meedraag, krijg ik het schrijven om ze naar buiten te krijgen. Schrijven is namelijk een meditatieve bezigheid, waardoor er hier dingen naar buiten kunnen komen die je in je bewuste vorm niet direct zou voelen. Een boost voor je zelfvertrouwen dus. Begin daarom op een lege pagina en schrijf al jou beperkende gedachten op. Je hoeft niet direct voor mega doorbraken te zorgen. Begin gewoon klein en simpel, zoals: “Ik lust geen spruitjes.”

Wanneer je zo je gedachten begint op te schrijven, ga je een bepaald patroon bij jezelf ontdekken. Zeker als je dit elke dag kunt volhouden. Probeer vervolgens of je die negatieve zin kunt ombuigen naar iets positiefs. Het wordt dan: “Ik eet super graag groente.” De positieve zin kan je gebruiken elke keer dat jezelf betrapt op het gebruiken van een negatieve gedachte.

Lees ook meer over hoe liefde een sterke drijveer kan zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *