fbpx
minimalisme
zelfontwikkeling

Wat leven uit een rugzak mij geleerd heeft

Onze afgelopen vakantie verliep alles behalve volgens plan. Samen met mijn man ben ik namelijk naar Schotland gereist voor bijna twee weken om daar te gaan hiken. Het was een langgekoesterde droom van mij om lange afstanden te kunnen lopen en gewoon in het wild te kunnen kamperen. Tevens moest het ook een soort van overwinnning zijn voor mezelf. Een overwinning op een ziekte en situatie waar ik nu al geruimde tijd mee dealde. Leven uit mijn rugzak had voor mij een heel ander beeld, maar toch is de ervaring ontzettend belangrijk voor ons geweest.

Leven uit de rugzak maar dan anders

Misschien dat je uit het bovenstaande al wel kan halen dat de vakantie niet geheel volgens plan is verlopen. Eigenlijk alles zat ons tegen. We kregen te maken met heftige stormen, griep en blessures. Nu weet ik dat mijn mind er nog niet aan toe was. Ik gunde het mezelf niet om echt van het leven te kunnen genieten, waardoor ik mezelf echt ziek heb gemaakt.

We hebben al vroegtijdig onze reisplannen moeten aanpassen. In plaats van wildkamperen in de Highlands, hebben we nu een ruime week doorgebracht op een studentenkamer in Edinburgh. Het was natuurlijk niet leuk om ziek  te zijn terwijl je dan eindelijk in het land van je dromen bent aangekomen, maar door de gehele situatie werden we namelijk wel met onze neus op de feiten gedrukt. Toen alles mis ging hadden we nog steeds genoeg aan alle spullen die we bij ons droegen in onze rugtas. De kleine kamer waar we in verbleven was voor ons meer dan genoeg ruimte om in te kunnen leven. Je bent ook totaal van elkaar afhankelijk. Zelfs een goede relatietest dus.

Leven uit de rugzak als opstap naar minimalisme

Alles wat we hadden, was meer dan genoeg. Er waren nu zelfs te veel spullen die we bij ons hadden aangezien we waren ingepakt op complete survival. Ik vond dit eigenlijk een vreemde gewaarwording. Ons eigen huis staat vol met spullen waarvan wij menen dat we die nodig hebben. Maar wanneer je echt bijna geen spullen bij je draagt, neem je genoegen met dat wat je hebt. Wat je echt gebruikt is een klein beetje kleding, goed schoeisel, eten en gezondheidsproducten. De rest van alle spullen die we hebben wordt ons opgedrongen door de huidige maatschappij waar wij in leven.

Ik was al even geinteresseerd in het leven in bijvoorbeeld een tiny house en zelfvoorzienend, met alleen de spullen in huis die je ook daadwerkelijk echt gebruikt. Deze ervaring met de rugzak heeft mij laten inzien dat zo’n leven niet de uitzondering zou moeten zijn, maar juist de standaard. Buiten al het nadelige effect die de productie van spullen op de aarde heeft, maakt het leven met minder je ook een gelukkiger persoon. Je bent immers niet meer aan het streven voor alsmaar meer, maar juist trost op datgene wat je hebt. Minder spullen geeft je overzicht, in je hoofd en in je dagelijkse leven.

Leven uit de rugzak heeft mij geinspireerd echt te gaan voor duurzaamheid en minimalisme. Tevens heeft het geleid tot mijn webshop Duurzaam Outdoors. Laten we samen bewustere keuzes maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *