fbpx
Angsten overwinnen
zelfontwikkeling

Waarom angsten overwinnen zo veel tijd kan kosten

Weer integreren in het normale leven kan een hele uitdaging zijn. Vooral als je net uit een periode van ziek zijn komt. Wat het allemaal niet veel makkelijker maakt, is de buitenwereld die van je verwacht dat je gelijk weer vollop mee kan draaien. Die verwachtingen zorgen alleen maar voor extra druk. En dat is wel het laatste waar je op dit moment op zit te wachten. Het overkomt mij ook nog vaak dat ik wordt overvallen door mijn angsten. Je kunt dan even het idee hebben dat er helemaal niets gebeurd. Maar juist het tegendeel is waar. Soms hebben we het nodig om de tijd te nemen om beter te worden.

Angsten die ons verlammen

Misschien herken je het wel van jezelf. Angsten die altijd aanwezig zijn. Inmiddels heeft die angst zijn wortels diep in je genesteld, want vaak zit hij er al een hele tijd. Soms al bijna je hele leven. Elke keer wanneer jij een stap naar voren zet, vindt de angst toch en punt om je weer een klap in je gezicht te geven. Je komt weer in een malende stroom terecht die jou niet verder gaat helpen. Alleen de wilskracht om verder te komen en door te gaan zorgt ervoor dat we elke keer weer uit een dal kunnen klimmen. Juist deze beklimmingen zorgen ervoor dat je sterker wordt aan het einde van de rit. Het is niet erg om soms overmand te zijn door je angsten. Erken dat het er is in plaats van dat je van jezelf verwacht van de een op andere dag te veranderen in een superheld. (Dit is namelijk een van mijn grootste valkuilen).

Gebruik je angsten om te groeien

Niemand is zonder angst in zijn leven. Dat zou ook niet goed zijn, want juist dat is wat ons helpt te groeien in ons leven en onze persoonlijkheid. Het overwinnen van onze angsten maakt ons sterker. Bedenk dat een moeilijk pad vaak een mooie eindbestemming heeft, wanneer je er voor kiest het pad te bewandelen. De eerste stap naar genezing is het herkennen van je eigen angst. Juist dit is een process dat tijd nodig heeft, maar het is zeker niet onmogelijk. Al die tijd heeft angst bij velen, ook bij mij, zijn gang kunnen gaan. Bij elke stap die ik zet wordt ik ermee geconfronteerd. Doordat ik nu het patroon herken, wordt de berg die ik moet beklimmen steeds een beetje kleiner. Als dat gebeurt weet je dat je op de goede weg bent.

Wees niet bang voor de uitdagingen die je worden toebedeelt. Ze zijn er om jou iets te leren. Omarm ze en laat ze je helpen bij jou persoonlijke groei.

Durf jij je angsten onder ogen te zien? En hoe de je dat? Let me know…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *